Konference; 5th European summit of Regions Copenhagen


Torsdag d. 22. – 23. marts, havde jeg fornøjelsen af at deltage på 5th European Summit of Regions and Cities, Copenhagen. Anledningen var at jeg arbejdede for ICS som event hostess på konferencen, dvs. registrering, information, badgecontrol og andre relaterede opgaver. Det var et par rigtig spændende dage. 5th European Summit of Regions and Cities er et EU topmøde, med deltagelse af  EUs Kommisionsformand José Manuel Barosso, EU-kommisær Connie Hedegaard,
Overborgmester Frank Jensen og Statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Konferencen afholdtes på Tivoli Hotel i København. Hotellet er helt fantastisk og fortjener et blog indlæg for sig selv, hvilket vil følge når jeg har besøgt sushi restauranten på 12. sal som planlagt!

Temaet for konferencen var byudvikling i europa, og bød på flere spændende præsentationer og debatter. Konferencen havde også en udstilling,  med 4 forskellige temaer i byudvikling:

SMART CITIES – INCLUSIVE CITIES

BEAUTIFUL CITIES – GREEN CITIES

Nedenfor følger et inspirerende eksempel på europæisk byudvikling for hver af de 4 temaer.
Det første eksempel er SMART CITIES, EVUE “Electrical Vehicles in Urban Europe”, som er et projekt der arbejder på at udbrede elbiler til europæiske storbyer. EVUE fokuserer på udvikling af integrerede, bæredygtige strategier til byer for at fremme brugen af elbiler, og opfordrer det offentlige og erhvervslivet til at bruge elbiler, hvilket vil bidrage til ren luft, så byerne bliver mere attraktive og konkurrencedygtige. EVUE vil udveksle og formidle løsninger til centrale barrierer som offentlig modstand, mangel på infrastruktur, hurtige teknologiske forandringer og forældede økonomiske modeller.  EVUE samler 10 byer over hele Europa, der afspejler en bred vifte af bymiljøer, med forskellige befolkningsgrupper, transportnet, geografiske, politiske og  kulturelle strukturer. På denne baggrund vil projektet forsøge at identificere og bekræfte de tilgange, der kan træffes for at hjælpe med overgangen til elbiler, og drage nytte af erfaringerne fra andre byer.

Det andet eksempel er fra temaet “INCLUSIVE CITIES” og fokuserer på byfornyelse. Projektet hedder “Inhabitants of Rotterdam do it themselves”. Idéen er at sælge gamle faldefærdige huse som trænger til en renovering, til unge mennesker med idéer og energi, som normalt ikke ville kunne finansiere et huskøb. Der skrives en kontrakt på at huset skal renoveres og istandsættes, det skal dokumenteres at man kan finansiere ombygning og istandsættelse, tilgengæld får de unge lov at købe husene for en slik. På denne måde får hele kvarterer et tiltrængt løft, og unge mennesker får en mulighed for at skabe et hjem. Fantastisk idé!

Eksempler på byfornyede huse i Rotterdam, bemærk før og efter forskellene!

Det tredje eksempel  er fra temaet “GREEN CITIES” hvor Malmø blev fremhævet for deres bæredygtige strategier.

I 2020 vil byen Malmøs være klima-neutral, og i 2030 hele kommunen vil køre på 100% vedvarende energi.
Malmø er medunderskriver af borgmesteraftalen, sammen med over 3000 andre byer, der alle har forpligtet sig til at reducere deres CO2 udslip med mindst 20% inden 2020. Denne film produceret  i slutningen af 2011 beskriver nogle af de tiltag der finder sted i Malmø: Malmø bæredygtig by

Det sidste eksempel er fra temaet BEAUTIFUL CITIES”, hvor der i “The new Emscher Valley” er skabt innovativ byfornyelse i et gammelt spildevandsanlæg. Spildevandsanlægget ligger i  Bernepark som efter at være taget ud af drift, stod og var ved at henfalde i glemsel, indtil det besluttet at igangsætte en gennemgribende revitalisering af hele området. Dette betød bl.a. at de to tidligere cirkulære bassiner blev ombygget til Openair Scene, som ny benyttes til koncert og teater.

Desuden har man etableret et lille hotel i de gamle rør fra spildevandsanlægget, som er indrettet som små hotelværelser, midt i parken. “Rørene” kan bookes over nettet, og konceptet er at man betaler det man synes. En rigtig sjov og innovativ idé.

Så alt i alt har det været et par lærerige og inspirerende dage!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s