Find vej! Aktiv skattejagt i skoven for børn og voksne

Projektet ”Find Vej i Danmark”, motiverer til at komme ud i naturen, røre sig og stifte bekendtskab med orienteringsløb. 

IMG_2319

Det knaser i skovbunden, duggen hænger i træerne, og der dufter friskt og fugtigt som lige efter regn. Vi spejder ind mellem høje træer, og i det lave krat, og holder samtidig godt øje med kortet. Hvor mon næste post befinder sig? Dér! Den lille træpæl med det karakteristiske logo kommer til syne. Så kan vi krydse endnu en post af på kortet. Pulsen dunker i halsen, kinderne er varme og det forpustede åndedræt står som damp ud i luften. Børnene løber i forvejen, hvem finder først alle posterne? Vi er taget på skattejagt i skoven. Kortet vi følger, er downloadet fra hjemmesiden FindVeji.dk.

“Find vej i Danmark” er en forenklet udgave af idrætsgrenen orientering, og minder mest om skattejagt, hvor man udstyret med kort, finder poster på ruter i skov, park, eller by. Projektet og er sat i søen i 2010, af Dansk Orienteringsforbund, støttet af Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Danmarks Idrætsforbund.

IMG_2321

Motion og natur som positiv sidegevinst

Ifølge sundhedsstyrelsens anbefalinger bør børn og voksne røre sig mere, voksne en halv time daglig, og børn en time. Det kan være svært at få passet ind i en travl hverdag.  Undersøgelser viser desuden, at det er sundt for børn at færdes i naturen. Ud over frisk luft, sjove oplevelser, og at se spændende dyr, udfordres fysikken, ved at klatre i træer eller boltre sig i nedfaldne blade, da underlag og omgivelser varierer. Det sikrer at motorikken udvikles hensigtsmæssigt. Hvert femte barn kommer kun ud i naturen med sin familie hvert halve år, og vokser dermed op uden glæden og fordelene ved naturen.

Ifølge udviklingskonsulent Martin Hedal, er der to formål med ”Find Vej”.  Det ene er at få flere mennesker til at røre sig, og det andet at få flere til at stifte bekendtskab med orienteringsløb. ”Find Vej” er for alle, uanset form og alder, og kan gennemføres i løb, som konkurrence på tid, eller i gang, som aktiv sightseeing, med ruter i varierende sværhedsgrader og længder. Nogle ruter ligger placeret med tilbud om kultur- og naturformidling. Ud over at hente kort over ruterne, kan man indtaste sine resultater og komme med forslag til nye ruter, på Findveji.dk.

IMG_2325

Næste post skulle gemme sig i dalen. Vi får øje på noget der ligner en gigantisk busk, som breder sig over græsset. Da vi nærmer os, viser det sig at være et troldnøddetræ, med lavt hængende grene. Det føles som at træde ind i en hemmelig hule af grønt løv, som inviterer til klatring, med sine krogede og knudrede grene. På et øjeblik er børnene oppe i toppen, stikker hovedet op gennem bladtaget og skuer ud over området. Posten, som gemte sig i hulen, var den sidste på ruten.

 IMG_2316

Udvikling og formidling

”Find Vej” er blevet godt modtaget. Mange benytter ruterne, og flere kommer til. Der arbejdes på at formidle og udbrede projektet, bl.a. med den årligt tilbagevendende begivenhed ”Find Vej Dagen”, som afvikles for tredje gang den 5. april 2014, med gratis arrangementer, over hele landet.  Ifølge Martin Hedal, forgrener projektet sig til andre idrætsgrene, i øjeblikket planlægges ruter til kajak orientering, og næste projekt er ruter ved golfbaner.

”De næste to år har vi fokus på at synliggøre de eksisterende faciliteter. Desuden er digital formidling, som mobile quizzer og apps, nært forstående, og der er udviklet gratis materiale til skoleklasser. Vi bygger ovenpå det eksisterende.”

Anne Konring Olesen er tidligere løber på Landsholdet i Orientering. Hun har mange dejlige minder fra sin barndom, hvor hele familien tog ud i skoven, og mødtes med andre familier, og børnene morede sig med at løbe rundt og finde poster på børnebanerne. Nu, hvor hun selv har fået børn, nyder hun at se at de har den samme glæde ved at finde poster, og lege med de andre børn, og de grene og pinde de finder rundt om i skoven. Anne synes derfor ”Find Vej” er et godt initiativ.

IMG_2283

Nye muligheder

Det giver nye muligheder for sporten. Orienteringsløb er en lidt lukket kreds af folk der kender det, tager ud i skoven og løber, og tager hjem igen. Find Vej giver nogle helt andre muligheder, fordi det er tæt på byen, og det er tilgængeligt for alle, også for alle dem, der ikke løber orienteringsløb.”

Anne mener, at muligheden for at downloade kort fra nettet, samt at det ikke nødvendigvis skal være midt ude i en skov, men også kan foregå i parker, ved legepladser, eller i udkanten af byen, er med til at gøre det lettilgængeligt.

”Det handler om at skabe muligheder. Det her kan motivere folk på en anden måde.  Jeg kan da forestille mig, at der er nogle, som ikke ellers løber orienteringsløb, som synes det er sjovt at tage en tur rundt på en rute. For det er lidt anderledes, end bare at gå eller løbe en tur… så det bare om at udnytte det.”

Hun synes ”Find Vej” er en fin måde at integrere orienteringsløb i andre miljøer, og dermed udnytte nogle steder bedre på.  At man kan kombinere ruterne, med andre tilbud.

”I Hillerød kan man gå rundt om slottet i slotsparken, med et kort. Det er spændende, lidt som en skattejagt. Det kunne jeg også godt tænke mig at opleve i andre byer. Det er fint at man kan udnytte forskellige miljøer på den måde.”

IMG_2279

Et ansigt udskåret i træ stirrer eventyrligt på os. Lyden af de voksnes snak og børnenes begejstrede råb og latter hænger i luften, som dufter af bål. En guitar klimprer hyggeligt i baggrunden, og børnene indtager den fortryllende naturlegeplads med finurlige udskæringer i træ, drabelige drager og gæve vikinger. Legepladsen ligger i en lysning i skoven, omgivet at majestætiske bøgetræer.

IMG_2301

På en bænk nyder vi den velfortjente, hjemmebagte nøddekage, sammen med dampende, duftende kaffe i krus.  Børnene har røde kinder og trætte blikke, lungerne er fyldt med frisk luft.

IMG_2281

Vi har vandret, løbet, duftet, klatret og fundet poster i skoven. Der er veltilfredse smil på læben hos børn og voksne, da turen igen går tilbage mod byen. Du kan læse mere, finde ruter og downloade kort her: http://www.findveji.dk/

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s